fbpx

Hoeveel moet je hond rusten na en tijdens het wandelen?

Net als wij moeten honden regelmatig rusten. Sterker nog, een volwassen hond slaapt gemiddeld zo’n 12 uur per dag. Het is dus erg belangrijk dat ze voldoende rust pakken, ook als jij van plan bent om gezellig samen op pad te gaan.

Bouw je tochtlengte op

Als jij van plan bent om mooie wandeltochten te maken in de bergen kunnen wij dat alleen maar toejuichen. Het is belangrijk om vooraf te weten hoe lang je ongeveer wilt gaan lopen. Ben jij een persoon die houdt van korte en eenvoudige wandelingen of houd je juist van dagenlang dwalen en uitdagende paden. Afhankelijk van wat jouw voorkeur is, moet ook je hond hier in mee kunnen. Vele aspecten zijn hierbij belangrijk. Zoveel honden, zoveel trainingen. Het ras, leeftijd, fysieke gezondheid, karakter en basisconditie dragen allemaal bij aan de opbouw van jouw wandeltochten. Kijk goed wat bij jouw hond past. Loop je normaal alleen een rondje in de wijk? Bouw het dan zeker langzaam op. Maar ook in de bergen raden we aan om het altijd langzaam op te bouwen. In Nederland zijn de paden vaak anders en vooral minder steil. Wij gebruiken andere spieren bij het klimmen en dalen, en dat geldt net zo goed voor je hond. Begin dus met de eenvoudigere wandelingen en bouw daarna de tocht op naar de grotere uitdaging.

Let op signalen

Wanneer je op pad bent is het niet altijd te zien wanneer je hond moe is. Zeker wanneer je een enthousiaste hond hebt die alsmaar doorgaat, is het lastig te zien waar de grenzen liggen. Zelf hebben wij ook zo’n hond. Zolang wij lopen, wil hij ook lopen. We weten daarom ook goed wat de signalen zijn als hij te moe is. Als Bruno namelijk uit zichzelf gaat liggen tijdens een wandeling weten we dat hij zijn grens heeft bereikt. Neem deze signalen daarom ook altijd serieus en plang wat langere pauze in als het nodig is.

Las langere pauzes in

We zeiden het net al, het plannen van langere pauzes is soms nodig. Zeker wanneer je hond enthousiast is en veel prikkels te verwerken heeft. Je merkt misschien dat als jij pauze heeft, je hond nog niet meteen tot rust komt. Het kan soms even duren voordat je hond door heeft dat jullie pauze houden. Misschien zelfs pas als jij eigenlijk weer van plan bent om door te gaan. Ben hierin dus toch voorzichtig en blijf dan nog wat langer zitten zodat je hond echt even kan uitrusten. Biedt hem ook wat te drinken aan zodat je zeker weet dat de vochtinname op peil blijft.

Help je hond rusten

Wanneer jij plant om een bepaald aantal kilometers te lopen, weet jij heel goed van te voren dat je moet doseren. Je moet immers nog een hoop kilometers afleggen. Hoewel het soms makkelijk zou zijn, kan je niet tegen je hond zeggen dat hij nu even rustig moet doen omdat hij nog lang door moet. Het doseren is dus lastiger. Daar kan je jouw hond echter wel bij helpen. Zo kan je bijvoorbeeld er voor kiezen om je hond niet los te laten maar aan de lijn te laten lopen. Zo zal hij minder rondrennen en heb je meer controle over de snelheid en de beweging. Op die manier zorg jij ervoor dat je hond wat energie bespaart.

Plan rustdagen tijdens je vakantie

Heb je een lange tocht gelopen en merk je dat je toch wat veel van je hond hebt gevraagd? Plan dan een rustdag in zodat jullie allemaal bij kunnen komen. Soms wil je een meerdaagse tocht lopen en is een rustdag niet mogelijk. Maar probeer hier dan vooraf goed over na te denken en je etappes misschien wat korter te maken als dat kan. Onthoud dat je honden altijd voldoende moeten kunnen slapen. Zo blijft het voor jou en voor je hond leuk en gezellig.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on