fbpx

Sneeuw uit de vacht van je hond houden – 4 tips

In de bergen ligt niet alleen in de winter, maar soms ook in de zomer nog sneeuw. Afhankelijk van de tijd van het jaar, de hoogte van je tocht en het weer kan je nog best wel regelmatig sneeuwvelden tegenkomen. We schreven eerder al over het oversteken van deze sneeuwvelden, maar ook de sneeuw en de vacht van je hond is een belangrijk onderwerp.

Is sneeuw in de vacht gevaarlijk?

Sneeuw in de vacht is perse gelijk gevaarlijk. Het kan best gebeuren dat er wat sneeuw op je hond valt of dat er wat sneeuw in zijn vacht zit. Maar wat vaak al snel gebeurt is dat de sneeuw gaat ophopen. Hierdoor worden het sneeuwballen en kan het zich echt nestelen in de vacht van je hond. Deze ballen blijven in de vacht hangen of komen tussen de poten te zitten. Dit kan een erg vervelend of zelfs pijnlijk gevoel geven en je hond zal er minder vrij door lopen. Het is dus belangrijk om de vacht zo veel mogelijk vrij te houden van sneeuw. Bij een kortharige hond zal dat wat makkelijker gaan dan bij een langharige hond.

Hoe kan je sneeuw in de vacht voorkomen?

Het liefst voorkom je dus dat de vacht van je hond vol gaat zitten met sneeuw. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden

  1. Je kan de pootjes voor je wandeling insmeren met vaseline zodat de sneeuw minder snel blijft โ€œplakkenโ€ en tegen het vervelende gevoel van zout dat gestrooid is. Je kan tussendoor de pootjes nog eens insmeren als het nodig is, maar maak de poten achteraf altijd heel goed schoon.
  2. Je kan ook gebruik maken van hondenschoentjes als je een lange wandeling zal maken om de pootjes te beschermen.
  3. Houd de haren, zeker tussen de pootjes, zo kort mogelijk zodat de sneeuw niet blijft plakken.
  4. Heb je een erg langharige hond, dan is het mogelijk om de haren in te smeren met speciale olie.

Hoe kan je sneeuw uit de hondenvacht halen?

Is het toch voorgekomen dat je hond last heeft van sneeuwballen in zijn vacht? Het is niet altijd te voorkomen. Trek deze sneeuwballen dan zeker niet los van de vacht. Dit kan pijnlijk zijn. Het beste is om de ballen met je handen zachtjes kapot te knijpen zodat het los valt uit de vacht. Ben je inmiddels lekker warm binnen kan je dat ook zonder handschoenen doen. Het is iets kouder voor je eigen handen, maar door de warmte van je huid zal de sneeuw wel sneller smelten en losvallen.

Nu weet je hoe je om moet gaan met sneeuw in de vacht en zeggen we vooral, veel plezier!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on