fbpx

Honden en koeien in de bergen – wat moet je doen?

De bergen zijn niet alleen beroemd vanwege hun mooie uitzichten. Maar ook vanwege de vele flora en fauna die de verschillende gebieden rijk zijn. Er loopt veel wild, zoals marmotten en steenbokken, maar ook worden er vee gehouden. Je hebt het vast wel eens gehoord, het typische geluid van een rinkelende koeienbel. Het geluid dat je gelijk associeert met de bergen. Hoewel het vaak geen probleem oplevert is het toch altijd even oppassen als je met je hond door de bergen wandelt. Waar moet je op letten als je met je hond koeien tegen komt in de bergen? Wij geven hierin 4 tips:

1. Gedrag van de koe lezen

Als je met je hond gaat wandelen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je hond wel of niet zou kunnen. Hier kom je achter door langzaam op te

Als het voorkomt dat je een kudde met koeien in de bergen tegenkomt is het belangrijk om te kijken naar het gedrag van de koeien. Daarbij gaat het met name over de interesse van de koe naar jullie als indringer. Er zijn namelijk berggebieden waar heel veel toeristen lopen en ook vaker honden komen. Lopen er meer mensen in de buurt en kan je daaraan zien wat de koe doet? Heeft de koe interesse in jullie, is hij nieuwsgierig of maakt het haar niet zoveel uit en gaat ze lekker haar gang. 

Ook is het belangrijk om in de gaten te houden of de kudde kleine kalfjes beschermt. Wanneer er kalfjes in de buurt zijn zal de koe ook extra op haar hoede zijn. Schat de situatie dus vooraf in voordat je de kudde passeert. Kijk een koe niet lang in de ogen aan dat kan als bedreigend overkomen. Een koe die zich bedreigt voelt kan je herkennen aan het stampen met een voet, het stil blijven staren of aan hard snuiven.

Wanneer er jonge koeien in de kudde lopen, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn.

2. Afstand houden

Een belangrijk aspect wanneer je gaat wandelen met je hond in de bergen is de ondergrond. Hoewel jij stevige schoenen aan hebt die je voeten en enkels Als je eenmaal een kudde bent tegengekomen en de eerste situatie hebt ingeschat is het de vraag of je eenvoudig je weg kan vervolgen of dat het beter is om om te keren en een andere weg te vervolgen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk op de paden te blijven en 20 tot 50 meter afstand te nemen. Of de koe zich bedreigd voelt of niet. Soms is het niet mogelijk om het pad te volgen omdat de koe daar midden op staat. kijk dan of je eenvoudig van het pad af kan wijken zonder de natuur te veel aan te tasten. Zo kan je eventueel een kudde met een boog passeren.Als je eenmaal een kudde bent tegengekomen en de eerste situatie hebt ingeschat is het de vraag of je eenvoudig je weg kan vervolgen of dat het beter is om om te keren en een andere weg te vervolgen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk op de paden te blijven en 20 tot 50 meter afstand te nemen. Of de koe zich bedreigd voelt of niet. Soms is het niet mogelijk om het pad te volgen omdat de koe daar midden op staat. kijk dan of je eenvoudig van het pad af kan wijken zonder de natuur te veel aan te tasten. Zo kan je eventueel een kudde met een boog passeren.

3. Pas je roedel aan

Voor verrassingen staan tijdens een tocht kan nog wel eens vervelend uitpakken. Zeker als je je zinnen hebt gezet op een mooi einddoel en het blijkt dat je er niet kan komen met je hond. De bergen zijn er voor iedereen en er zijn veel verschillende gradaties in de routes. Dat betekent ook dat sommige routes Wanneer je samen met je hond de kudde koeien wilt passeren is het belangrijk om je hond dicht bij je te houden. Wij houden Bruno altijd tussen ons in. Zo wordt de hond meer onderdeel van onze roedel en komt het voor de koeien minder bedreigend over. Het kan ook helpen dat de hond helemaal niet opvalt en de koe dus minder snel bedreiging zal waarnemen. Houdt de hond aan de lijn en zorg ervoor dat hij geen onverwachte bewegingen of geluiden maakt. Dat kan je doen door de hond bijvoorbeeld het volg commando te geven of hem af te leiden met een snoepje. Zo verleg je ook de focus van de hond naar iets wat hij kent.

4. Wat doe je als de koe je hond aanvalt?

Het komt niet vaak voor, maar sommige koeien zullen bij grote dreiging of schrik proberen om de hond weg te jagen. Als je merkt dat de koe agressie vertoont en jullie probeert aan te vallen, laat je de lijn van de hond los. Of je maakt de lijn los bij de hals. De hond zal zo zijn eigen weg vervolgen en aan de kudde kunnen ontsnappen. Je hond is waarschijnlijk snel genoeg om de koeien voor te blijven en zal dan zijn eigen instinct kunnen gebruiken. Op die manier hebben jullie ook de mogelijkheid om het weiland veilig en rustig te verlaten.

Omgaan met stieren in de bergen

Niet alleen koeien verblijven in de bergen, soms lopen er ook stieren rond. Helaas zijn stieren nog altijd minder betrouwbaar dan koeien. We hebben ze met regelmaat gepasseerd en tot op heden is dat altijd goed gegaan. Houdt hierbij altijd dezelfde regels aan zoals we hierboven hebben beschreven. Blijf op afstand, blijf rustig en aai of voer de dieren niet. Als jij ze in hun waarde laat, zullen ze jou ook eerder in je waarde laten. Zo blijven de bergen voor iedereen leuk.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on