fbpx

Kan ik met een hond in berghutten overnachten?

Jazeker kan dat! In heel veel berghutten ben je tegenwoordig met je dappere viervoeter van harte welkom. Hierdoor kan je jouw avontuur in de bergen verlengen met meerdere dagen. Je zult begrijpen dat je bij een meerdaagse tocht met je hond ook meer eten en soms drinken mee zult moeten nemen. In onze e-books met huttenovernachtingen geven we hier meer uitleg over. Maar ook voor de berghutten gelden er een aantal aandachtspunten.

Hondenbeleid per hut

Het hondenbeleid verschilt per hut. Hoewel het ene land hondvriendelijker is dan het andere, kun je niet zeggen dat je bijvoorbeeld in Oostenrijkse hutten wel welkom bent en in Franse niet. In beide gevallen kom je hondvriendelijke hutten tegen, of hutten waar geen plek voor jouw viervoeter is.

Het is dus belangrijk om vooraf uit te zoeken of de hut waar jij wilt overnachten honden toe laat. Dit kan je vaak terugvinden op de website van de hut of de daaraan gekoppelde bergvereniging. Twee handige lijstjes voor Zwitserse hutten (SAC) en hutten van de Duitse Alpenverein (waarvan sommige in Oostenrijk) helpen je alvast op weg. Je kan natuurlijk ook altijd de hut bellen en vragen of jouw hond een nachtje mag logeren.

Per hut kan het beleid nog best wel verschillen, dus het is raadzaam je hier ook over te informeren. Het grootste en belangrijkste verschil kan zitten in de manier van overnachten. In een redelijk aantal hutten mag je met jouw hond overnachten in een kleine kamer voor bijvoorbeeld 4 of 6 personen. Het kan zijn dat je voor al die slaapplekken moet betalen, als is dat meestal niet het geval. In andere hutten mag je met jouw hond alleen overnachten in het ‘winterraum’. Dit is het gedeelte van de hut dat normaal alleen in de winter toegankelijk is en vaak een opgewaardeerde bivak is. In enkele gevallen kan het voorkomen dat je hond (soms met andere honden) in het winterraum of een schuur moet overnachten zonder jouw aanwezigheid. Ook het aantal honden dat tegelijkertijd in een hut welkom is kan beperkt zijn. Door je vooraf te laten informeren kun je bepalen of je gebruik wilt maken van de hut en haar overnachtingsbeleid voor jouw hond.

Reserveren en afmelden

Wanneer je hebt besloten om in de hut te gaan overnachten doe je er goed aan om te reserveren. Als lid van een bergsportvereniging mag een berghut je niet weigeren voor onderdak, maar jouw hond wel. Het kan dan zijn dat je hond alsnog apart in een schuur moet slapen wanneer de hut vol is. Om dat te voorkomen is het dus raadzaam om te reserveren. Bij een huttentocht zul je dit dus ook voor enkele dagen vooruit moeten doen. Vaak zijn er maar een of twee honden welkom in een hut en je wil natuurlijk niet misgrijpen. Het plannen van een huttentocht wordt dus een iets logistiekere uitdaging dan normaal gesproken.

Mocht je vanwege weer of andere reden af moeten zien van een overnachting, laat dit de huttenwaard dan ook zo snel mogelijk weten. Op deze manier kan de huttenwaard namelijk een andere baas en hond gelukkig maken die op dat moment wel kunnen.

Gedrag in en om de hut

Zodra je welkom bent en aangemeld kan het avontuur gaan beginnen! Slapen met jouw hond in een berghut. Na een dag in de bergen meld je jezelf bij de huttenwaard. Vraag direct of de hond welkom is in de eetzaal en waar hij of zij mag overnachten. In sommige berghutten mag een hond niet in de eetzaal komen. In andere gevallen mag de hond juist niet alleen op de kamer blijven.

Zorg in ieder geval dat je hond geen andere gasten lastig valt en houdt zoveel rekening met het huttenleven. Dit betekent vaak dat iedereen vroeg naar bed gaat, dus hou daar rekening mee wanneer je jouw hond uit wilt laten. Ruim ook de hondenpoep op wanneer je jouw hond rondom de hut uitlaat.

Op naar de berghut

Met deze informatie weet jij in ieder geval wat je te wachten staat! In onze e-books met hutovernachtingen leggen wij je uit wat het beleid is van de specifieke berghut en hoe je hier kunt reserveren. Ook geven we je tips voor het verblijf in de hut en wat je mee kunt nemen om de tocht voor jou en je viervoeter geweldig te maken!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on